Titel: Palatset makalös brann ned
Händelsedatum: 1825-11-24
Ort: Stockholm
Land: Sverige
Position
Lat: 59.32976995106641
Lon: 18.07202695211174
Beskrivning
Palatset Makalös var ett fantastiskt slottsliknande hus som började byggas av Jakob De la Gardie på 1630-talet. Det var beläget vid dagens Karl XII:s torg på östra delen av den gamla kungliga stalltomten. Den 23/11 1825, då "Nya Dramatiska Teatern" var inhyst i huset kände man under en föreställning röklukt. Teaterbesökarna han ut ur huset som sedan skadades så svårt i den efterföljande branden att det senare jämnades med marken.
Om byggnaden
År 1630 kontaktade De la Gardie arkitekten och byggmästaren Hans Jacob Kristler från Strassburg eller Thorn. Denne ansvarade även för ombyggnaden av Tyska kyrkan. Palatset, som vilade på 18 000 träpålar, var fem våningar högt med ett lusthus längst upp. Det var byggt i tegel och sten och hade ett koppartak med fyra torn och en trappa ned mot vattnet. Portalerna pryddes av kanoner huggna i sten. Byggnaden var översvallande rikt försedd med dekorativ stenhuggarkonst, skulpturer, fönsterinramningar, kartuscher och maskaroner. Invändigt fanns stuckarbeten, plafondmålningar, gobelänger, stenarbeten som öppna spisar samt mängder av porträtt av samtida kungar, furstar men även fältherrens motståndare från krigsskådeplatserna i norra Europa.
Arkitektoniskt och storleksmässigt saknade huset motsvarigheter i Sverige. Byggnaden fick i folkmun namnet "Makalös", men i familjens egna handlingar kallas byggnaden uteslutande "Stora huset".
Användning
Palatset användes både som bostad och för olika evenemang. Bostadsdelen låg i bottenvåningen och över denna låg festsalen (piano nobile). Sedan följde dans- och musikvåningen och på fjärde och femte planen låg förrådssalar och rustkammare. I källarvåningen förvarades och tillagades maten. Ekonomibyggnader, stall och trädgårdar är på kartor utsatta norr om byggnaden.
Jakob De la Gardies död
Jakob De la Gardie dog 1652 och hans änka, Ebba Brahe, flyttade till Louis De Geers palats på Götgatan, uppfört två år tidigare av Louis de Geer. Makalös, liksom de omfattande egendomarna i Sverige och Finland ärvdes av sonen Magnus Gabriel De la Gardie, vars byggverksamhet och intresse för konst och litteratur kostade honom enorma summor.
Reduktionen
År 1684 drabbades Magnus Gabriel De la Gardie av reduktionen, dvs de processer då egendomar och mark som tillhört adeln drogs tillbaka till staten. Merparten av hans slott och gods drogs in utom Wenngarn, där han dog 1686. I statens (Kronans) ägo fick palatset först fungera som sädesmagasin, sedan arsenal och livrustkammare under mer än etthundra år.
Förvandlingen till dramatiska teatern
Gustav III bestämde senare att byggnaden skulle göras om till teater. Ombyggnaden ägde rum 1793 efter ritningar av operans maskinist Johan Schef. Makalös bytte då namn till Nya Dramatiska Teatern, där många av tidens populära pjäser uppfördes. Teaterlokalen hade tre logerader (i ljusblått med vita ornament, från 1812 i rödgult) samt stor kunglig loge, amfiteater och parkett. Scenens maskineri var för sin tid mycket avancerat.